Projecten

Bergdorp op kolomvrije parkeergarage

2 oktober 2020

Anton Staalbouw bijgedragen aan de realisatie van het appartementencomplex Up Mountain dat bovenop een kolomvrije parkeergarage is geplaatst. Niet alleen de grote overspanning maar ook de functiestapeling van parkeren en wonen zorgden voor een constructief vraagstuk.

De bouwactiviteiten aan het Buitenplein in Amstelveen zijn begonnen met de transformatie van het oude V&D-warenhuis. Het warenhuis was een gesloten, betonnen gebouw. Voor Hudson’s Bay is het getransformeerd naar een open en uitnodigend gebouw waarbij zeker de gevel in het oog springt.

Randvoorwaarde ontwerp
Bij de start van de ontwerpactiviteiten was het uitgangspunt om zo snel mogelijk het vernieuwde warenhuis met parkeergarage te kunnen openen. De mogelijkheid om appartementen op de parkeergarage te zetten werd gedurende het ontwerptraject aan het plan toegevoegd. Het gevolg was dat de belangrijkste ontwerpkeuzes voor de parkeergarage reeds waren gemaakt en als randvoorwaarde voor het constructief ontwerp van het appartementengebouw moest worden meegenomen.

Ontwerp appartementengebouw
Het kenmerk van Up Mountain is de in twee richtingen getrapte vorm van dakterrassen waardoor het als een ‘bergdorp’ op de parkeergarage is gesitueerd. Vanwege deze vorm is de stramienmaat van 15,3 meter in drieën verdeeld.

Harder Constructie- en Adviesbureau heeft in opdracht van Anton Staalbouw de detailengineering van de staalconstructie voor Up Mountain op zich genomen. In basis rust de constructie van het woongebouw op de drie wanden van de parkeergarage. Daarvoor heeft de hoofdconstructeur een constructie ontworpen waarbij alle krachten uit de woontoren met schoren de wanden ingeleid worden. Hierdoor ontstaan er op deze locaties complexe knopen waar veel staven bij elkaar komen. De eerste stap was een ontwerp maken van deze knopen, waarbij er gekeken werd naar de krachtinleidingen bij de staal-beton kolommen en de betonnen wanden van de parkeergarage. Lees meer over de rol en bijdrage van Harder Constructie- en Adviesbureau in het artikel Flexibel in de knooppunten uit vakblad Bouwen met Staal.

Balkons en gevel
De gevel van het appartementengebouw moest één geheel vormen met de gevel van het aangrenzende warenhuis, uitgevoerd in architectonisch beton. De gevelelementen en balkons van het appartementencomplex uitvoeren in beton was echter niet gewenst vanwege het hoge gewicht. Om deze reden is gekozen om de gevelstijlen, de balkonplafonds en -randen uit te voeren in glasvezelversterkte composiet dat in kleur aansluit op de gevels van het warenhuis.

Bouwen met Staal
Bij de totstandkoming van dit immense project heeft Anton Staalbouw in ieder facet een rol mogen spelen; de transformatie van het warenhuis, de ontwikkeling van de parkeergarage en de bouw van het appartementencomplex. Anton Staalbouw werd hierin bijgestaan door Harder Constructie- en Adviesbureau en Anton Constructiewerken. Nieuwsgierig naar de totstandkoming van dit ingewikkelde project? Lees hier het artikel Bergdorp op kolomvrije parkeergarage, afkomstig uit Bouwen met Staal editie 8|2020.