Trappenhuis en installatie PBB luchthaven Zaventem voor Airbus A380

Al vele jaren wil Luchthaven Zaventem in Brussel de Airbus A380 binnenhalen. De Airbus A380 is met achthonderd zitplaatsen het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Door zijn omvang kon het tot nu toe niet goed landen en manoeuvreren op de nationale luchthaven van België. Het vliegtuig is bovendien een dubbeldekstoestel. De passagiers van het bovendek zitten zo hoog, dat het moeilijk is om ze behoorlijk te laten uitstappen. Dat euvel is nu verholpen.

Anton Air Support B.V. heeft in opdracht van brugleverancier CIMC Tianda Airport Support, in samenwerking met de verschillende Anton werkmaatschappijen, een Passenger Staircase Building bedacht en ontworpen. De Passenger Staircase Building verbindt de vaste bruggen (slurven) met de beweegbare passagiersbruggen naar het vliegtuig. Door middel van deze constructie, kunnen passagiers snel, veilig en eenvoudig het vliegtuig betreden en verlaten. De installatie bestaat uit twee trappenhuizen en diverse tunneldelen. Deze zijn getekend, constructief doorgerekend en vervolgens gebouwd en geïnstalleerd.

Het ontwerp en de tekeningen zijn gemaakt door Anton Constructiewerken. De berekeningen zijn verzorgd door Anton Constructie- & Adviesbureau. Anton Constructiewerken heeft na goedkeuring van de ontwerpen de diverse trappenhuizen, welke de verbinding vormt met de beweegbare bruggen en technische ruimtes, gebouwd in samenwerking met Anton Staalbouw die de staalmontage op zich heeft genomen. Het betreft zowel de productie van de staalconstructie tot en met de volledige afbouw van onder andere vloeren, wanden, daken, ramen, deuren en vliesgevels. Anton Bouw & Betontechniek ontfermde zich over de te storten vloeren van de Passenger Staircase Buildings en de Aircraft Loading Walkways. Deze heeft ze voorzien van een staalplaat betonvloer.