Projecten

Renovatie monumentale perronkappen station Leeuwarden

19 mei 2020

Anton Rail & Infra heeft van ProRail opdracht ontvangen voor het renoveren van de monumentale perronkappen op station Leeuwarden. Deze perronkappen stammen uit 1891.

Het aankomende jaar worden het station en de perrons steeds in fases buiten gebruik genomen. De bestaande staalconstructies van de perronkappen worden dan gedemonteerd.

Hierna worden de perrons tijdelijk, zonder overkapping, met de tijdelijke voorzieningen weer in gebruik genomen.

Samenwerking met Harder Constructie- & Adviesbureau en Anton Bouw & Betontechniek

Na het demonteren van de perronkappen, zal de kwaliteit van de bestaande houten fundaties worden onderzocht. Op advies van Harder Constructie- & Adviesbureau, worden de fundaties dan voorzien van nieuwe betonpoeren en indien nodig ook nieuwe funderingspalen, welke gemaakt worden door Anton Bouw & Betontechniek.

Vanaf de zomer 2021 starten we met het monteren van de gerestaureerde staalconstructie van de perronkappen en het nieuwe houten dak. Het houten dak wordt gemaakt door Anton Bouw & Betontechniek, volgens de oorspronkelijke detailleringen.

Ook worden de voorzieningen op het station en de installaties vernieuwd.

In de loop van 2022 zal station Leeuwarden er weer uit zien als vroeger, maar dan voldoet het station wel aan de eisen van nu.

Status project

We zijn inmiddels gestart op locatie met diverse proeven en onderzoeken. Over 2 weken gaan we de bouwplaats inrichten.