Wasstation voor betonmixers

In opdracht van een betonmortelcentrale heeft Anton Industrial Services de engineering, uitvoering en productie van een nieuwe wasplaats voor betonmixers verzorgd.

De vrachtwagens/ betonmixers die vloeibaar beton vervoeren naar hun plaats van bestemming, dienen op een juiste manier te worden onderhouden. Aan het einde van een werkdag is het van belang dat de auto’s grondig worden gereinigd, zowel de binnenkant van de mixtrommel alsmede de verschillende onderdelen van de betonmixers om te voorkomen dat er betonresten achterblijven welke zich vast kunnen hechten.

Om het reinigingsproces op een zo veilig, duurzaam en gebruiksvriendelijk mogelijke manier uit te voeren, heeft de opdrachtgever Anton Industrial Services benaderd om het gehele proces uit te voeren. Dit omvat onder meer het ontwerpen, fabriceren, plaatsen en in gebruik nemen van het elektrische systeem, de pompinstallatie inclusief PE leidingwerk, hogedruk reinigingsinstallatie en het stalen bordes.

Het wasstation biedt plaats aan 5 betonmixers welke gelijktijdig kunnen worden gereinigd. De chauffeur van de betonmixers parkeert de wagen onder de waterinlaat, waarna er door één druk op de knop een pomp wordt gestart en er vervolgens een kuub water in de mixtrommel wordt gestort. Hiermee wordt de trommel goed gereinigd. Ondertussen kan de chauffeur de wagen met de hogedruk spuitlansen schoonspuiten. Door het bordes zijn alle onderdelen op een veilige manier te bereiken. Al het spoelwater wordt vervolgens opgevangen in de achterliggende bezinkput. En nadat het cement is bezonken, wordt het water afgepompt naar het schoonwater bassin en kan de overgebleven cement d.m.v. een shovel uit de put worden geschept. Het water wordt vervolgens herbruikt voor het wasstation of in het productieproces verpompt.

Al met al een mooi, veelzijdig project met een succesvol resultaat.