Projecten

Hybrid Wall System voor Nederlandse luchthaven

31 maart 2021

Anton Constructiewerken is benaderd voor de ontwikkeling en uitvoering van een brandwerende constructie op de A-Pier van Nederlands bekendste luchthaven.

Om de A-Pier optimaal te beveiligen en beschermen in onverwachte situaties waarbij brand een rol speelt, was de vraag een constructie te ontwikkelen die de veiligheid te allen tijde waarborgt. Om aan deze eis te voldoen werd er een Hybrid Wall System ontwikkeld. Het Hybrid Wall System is een speciaal ontwikkelde brandscheidingswand tussen verschillende technische- en openbare ruimtes in dit gebouw. De brandscheidingswand heeft een oppervlakte van maar liefst 5.500 m2.

Unieke constructie

Het Hybrid Wall System is uniek in zijn soort. Het unieke aspect zit in de opbouw en combinatie van de constructie.

Deels zijn deze wanden opgebouwd uit kalkzandsteen en deels uit metal-stud. Het metal-stud gedeelte is zo gemaakt dat deze verticaal kan bewegen en hierdoor flexibel is en bij mogelijke doorbuiging van de bovengelegen verdieping(en) kan mee bewegen. Wanneer de hoge belasting weer reduceert zullen de wanden zich herstellen naar de basispositie. Ondanks de flexibiliteit van de wanden blijft de brandwerendheid van de wanden gegarandeerd.

Kalkzandsteen als dragende kracht

De uitdaging tijdens het maken van de wall zit hem vooral in het feit dat het geen standaard wand betreft en dient te voldoen aan de kwaliteitswensen van de opdrachtgever. De voornaamste wens was de constructie te vervaardigen uit de duurzame grondstof kalkzandsteen in combinatie met een stalen constructie. De ‘ademende’ eigenschappen die kalkzandsteen heeft, zorgen voor een natuurlijk vochtregulatie en een gezond binnenklimaat. Het warmte-accumulerende vermogen van kalkzandsteen zorgt voor uitstekende warmteregulering. Deze aspecten dragen bij aan optimale brandveiligheid van het Hybrid Wall System.

Integrale samenwerking zustermaatschappijen Anton Groep

Anton Constructiewerken heeft Harder Constructie- & Adviesbureau gevraagd voor het verzorgen van het tekenwerk en detailberekeningen. Zelf produceert en monteert Anton Constructiewerken het stalen geraamte van de Hybrid Wall System. Tot slot wordt zustermaatschappij Hoogendijk Bouw ingeschakeld om de kalkzandsteen en metal-stud wanden te bouwen. Groot voordeel tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden is dat de verschillende Anton Groep werkmaatschappijen de opdrachtgever optimaal kan ontzorgen door snel en effectief af te stemmen om dit project efficiënt en succesvol op te leveren.